Diensten SEPA: Digitale Ondertekening

SEPA: Digitale Ondertekening

SEPA is een feit. Met de naderende datum van 1 augustus 2014 kunnen we SEPA dan ook niet meer negeren. Organisaties moeten starten met SEPA. De invoering van de SEPA is echter omvangrijker dan door de meesten wordt verondersteld en heeft een grote invloed op zowel de interne bedrijfsvoering als de marketing en communicatie van organisaties.

Impact SEPA

De invoer van de SEPA wetgeving gaat ook in Nederland niet ongemerkt voorbij. Er zijn aanzienlijke veranderingen op komst in het SEPA betalingsverkeer, zoals:

 • Het wijzigen van het rekeningnummer naar IBAN (18 posities);
 • De aan- en uitlevering van incassobestanden in XML;
 • Het vooraf informeren van de geïncasseerde omtrent een SEPA incasso (zg. pre-notificatie);
 • Het niet meer rechtsgeldig zijn van de voicelog na een telefonische machtiging.

Het is echter de telefonische machtiging die hard wordt getroffen door de SEPA wetgeving. Het niet meer rechtsgeldig zijn van de voicelog heeft een enorme invloed op het verkrijgen van de mandaten en op het mandatenbeheer van organisaties ten behoeve van SEPA incasso’s.

Door deze veranderingen is 4DMC in samenwerking met 4DMS in actie gekomen voor het ontwikkelen van speciale SEPA-software voor het verzamelen van digitale handtekeningen: de 4Mandate Process Manager. Door het realiseren van een samenwerking met Adobe kunnen wij organisaties de mogelijkheid bieden om digitale handtekeningen te verzamelen. Wij noemen dit: de digitale ondertekening.

4Mandate Process Manager: digitale ondertekening

De digitale ondertekening moet organisaties helpen om in lijn met de SEPA wetgeving machtigingen te verkrijgen en beheren.De digitale ondertekening kenmerkt zich door:

 • Eenvoud en gemak in het gebruik;
 • Een geautomatiseerd proces;
 • Het correct opvolgen van telefonische en online machtigingen;
 • Het genereren van een geldig mandaat.

Graag geven wij u met onze SEPA software demo een indruk van de eenvoud en het gemak waarmee u digitaal kunt ondertekenen. In slechts drie stappen heeft u het gehele proces doorlopen. Dit proces verschilt iets van de ‘werkelijke’ situatie, daardoor dat gegevens uit stap één dan door de call agents worden ingevoerd of door de debiteur zelf in een ander scherm in het geval van een online machtiging:

 1. Vul je gegevens in in het invoerscherm
 2. Open het machtigingsdocument vanuit je e-mail 
 3. Onderteken het document door middel van de speciale techniek

Nadat je het document hebt ondertekend, volgt een algemene evaluatie. Deze evaluatie moet ons helpen inzicht te krijgen in de markt, de mogelijkheden van de dienst en bij het genereren van leads.

4DMC en 4DMS ontzorgen uw organisatie door het verkrijgen en beheren van de mandaten volledig geautomatiseerd voor u uit te voeren.

SEPA ondersteuning

4DMS kan u op meerdere punten ondersteunen als het op SEPA aankomt:

 • Het omzetten van oude bankrekeningnummers naar IBAN nummers;
 • Het leveren en printen van de nieuwe IBAN Acceptgiro;
 • Conversie van Clieop bestanden naar het nieuwe SEPA XML format;
 • Volledige uitvoering van SEPA incasso’s d.m.v. de 4Mandate Proces Manager.

Voor meer informatie over onze overige SEPA diensten, neem contact op met Marc Ruygt of bekijk de website!